četrtek, 12. maj 2016

Kako poteka dedovanje nepremičnine?

Dedovanje nepremičnine:

Dedujemo lahko po dveh pravnih podlagah: po zakonu ali po oporoki. V obeh primerih dediču po zapustnikovi smrti pripadejo njegove pravice in tudi dolžnosti. Lastninska pravica se lahko prenese tako na premičnini kot tudi na nepremičnini.

Dedovanje nepremičnine je enako primeru dedovanja premičnine. Ko dedič deduje nepremičnino mu pripade lastninska pravica na nepremičnini, ki jo je imel v lasti zapustnik za časa svojega življenja in v trenutku svoje smrti.

Zakon o davku na dediščine in darila pa nalaga, da je dedič, v kolikor ne izhaja iz prvega dednega reda (zapustnikovi potomci in njegov zakonec), na zapuščino dolžan plačati davek. Kot zapuščina štejejo:

  • premičnine,
  • nepremičnine,
  • premoženjske in druge stvarne pravice. 


Višina davka na dedovanje nepremičnine je odvisna od dednega reda, ki mu posameznik pripada. Plačila davka na dedovanje nepremičnine ob dedovanju nepremičnine za prvi dedni red (zapustnikovi potomci in njegov zakonec) ni predpisano. Predstavniki drugega dednega reda (zapustnikovi starši in njegov zakonec) in tretjega dednega reda (zapustnikovi stari starši, dedi in babice) pa imajo ob dedovanju nepremičnine obveznost do izplačila davka v različnih odstotkih, ki jih lahko najdejo v 8. členu omenjenega zakona. Poudariti je potrebno, da je področje dednih redov obširno in zapleteno, zaradi česar so redi dedovanja zgoraj obrazloženi zgolj poenostavljeno.


Davek na dedovanje nepremičnin

Višino davka na dediščino in darila ureja Zakon o davku na dediščine in darila. Osnova za davek je vrednost podedovanega ali v dar prejetega premoženja v času nastanka davčne obveznosti po odbitku dolgov, stroškov in bremen, ki odpadejo na premoženje, od katerega se plačuje ta davek. Pri nepremičninah se kot zgoraj navedena vrednost šteje 80% posplošene tržne vrednosti, ugotovljene po zakonu, ki ureja množično vrednotenje nepremičnin, kakor je določena nepremičnini v registru nepremičnin na dan nastanka davčne obveznosti. Višina davka na dedovanje nepremičnine je navedena v lestvici, ki jo najdemo v 8. členu prej omenjenega zakona.


Prepis nepremičnine na otroka 

Prepis nepremičnine na otroka je najlažje opraviti z darilno pogodbo. Z darilno pogodbo bomo na otroka prenesli lastninsko pravico na nepremičnini neodplačno. Darilne pogodbe so najpogostejše prav med sorodniki. Pri prepisu nepremičnine na otroka moramo biti pozorni na situacije, kadar je v družini več kot en otrok. Darilna pogodba mora biti napisana v pisni obliki in overjena pri notarju. Ko se prepis nepremičnine na otroka opravi, je potrebno podatke o prenosu lastninske pravice na nepremičnini vpisati v zemljiško knjigo. Ker gre pri prepisu nepremičnine na otroka za prepis v prvem dednem redu, sta tako starš  kot otrok oproščena plačila davka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar